Theresa May’s reddingsboeien: onverstoorbaarheid, agenda en thuisfront

Picture: 1685027394.jpg

Vandaag sprak ik met Dave Krajenbrink van BNR*. Hij vroeg mij wat een premier / leider als Theresa May voor capaciteiten moet hebben om overeind te blijven in een storm waarin ze nu verkeert. 
 
Onverstoorbaarheid
Je ziet premier May wel venijnig zijn en verbale klappen uitdelen in het Lagerhuis. Maar echt razend, onbeheerst boos, is ze nooit. De belangrijkste eigenschap die leiders in de politiek moeten hebben is onverstoorbaarheid. Onder alle omstandigheden, ook binnenskamers, moeten ze als dingen die met het werk te maken hebben zwaar zijn, beheerst blijven. Dat maakt het veilig om voor ze te werken en doet het respect van iedereen die met je te maken heeft groeien.  

Agenda
In een storm waarin May nu vaart, kan je niet verder als je geen doel hebt, waar je uiteindelijk naar toe wil. Wij weten nu nog niet waar May uiteindelijk op uit wil komen. Maar zij wel. Als ze dat niet zou weten, was ze al lang bezweken en geen premier meer. Over 16 dagen of eerder weten we het. 

Thuisfront
Om alle klappen te kunnen opvangen is een stabiele prive-omgeving onontbeerlijk. Daar kun je – buiten je werkkring, wel zeggen wat je van die collega of die oppositieleider of die journalist vindt. Of hoe krankzinnig het nu weer is, wat je hebt meegemaakt. Even stoom kunnen afblazen, maakt dat je het weer even aankan. Je weet ook dat die mensen waar je je kwetsbaar kunt laten zien, echt van je houden. Zij zullen er ook nog zijn na de periode van turbulentie.

*In `Ochtendspits` van BNR te beluisteren op donderdag 14 maart tussen 6 en 9 uur.  
https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10372320/ondanks-stevige-klappen-blijft-may-in-de-ring 


« Terug naar het overzicht