Kroniek

8263540197.jpg

De journalist en de communcatie

Om met de deur in Huys te vallen: waar Humberto tekort schoot, slaagde Twan ook niet om van RTL Late Night een kijkcijferkanon te maken. Het antwoord op de vraag waar dat aan ligt is een volgende column waard. Een aspect ervan is nu al de moeite om uit te lichten.  

Noblesse oblige I
Eva Jinek, Humberto Tan, Twan Huys, Dionne Stax, Frits Wester, Astrid Kersseboom, Charles Groenhuijsen. Journalist en bekende Nederlander. Ze hebben gemeen dat ze om verschillende redenen in opspraak kwamen. Waarom en hoe is hier niet aan de orde. Dat zij eredivisie spelen wel. Stuk voor stuk hebben ze het tot de top gebracht bij een publieke of commerciële omroep of zender. In de programma’s die ze presenteren of waar ze commentator of analist zijn, leggen ze de lat hoog. In vrijwel ieder programma roepen ze mensen uit onze samenleving ter verantwoording. Het is vrij simpel: noblesse oblige. Wie dat doet, moet zelf van alle smetten vrij zijn.  

Breekpunt: Holleeder
Twan Huys grootste fout maakte hij als presentator van college tour. Over een paar maanden wordt Willem Holleeder veroordeeld tot levenslang. Na een lang proces, want bewijsvoering tegen deze zeer intelligente man, is ongelofelijk moeilijk. De stelling: niemand is onschuldig tot het tegendeel is bewezen, gaat bij hem echter niet op. Het staat vast dat hij betrokken was bij de gruwelijke ontvoering en mishandeling van Alfred Heineken en Ap Dooderer. Die man deugt dus niet. Toch meende het redactieteam van het programma dat Twan Huys presenteerde dat hem een platform moest worden geboden om te vertellen wat hem drijft. Mensen zijn niet gek. Holleeder heeft zich – sluw als hij is – kranig door de uitzending heen geslagen. De redactie had dit moeten inschatten, Twan Huys als boegbeeld voorop. Nooit heeft Huys volmondig erkend dat hij hier een grove fout heeft begaan. Voor mij – en ik denk voor veel andere Nederlanders – had hij hierna afgedaan als integer en betrouwbaar journalist. Waar je ook niet meer naar gaat kijken als hij een nieuw programma krijgt. Ziedaar dus een van de factoren waarom RTL Late Night uit de lucht gaat. 

Noblesse oblige II
Iedere eredivisie-journalist moet zich bij iedere stap afvragen of wat hij of zij doet, past binnen het adagium ‘Noblesse oblige’. Dat zal dan heel vaak opleveren dat het besluit om iets te doen negatief uitvalt. Dat gebeurt – zie het bovenstaande lijstje - dus lang niet altijd. Niet alleen omdat journalisten mensen zijn, maar ook omdat ze na verloop van tijd gaan denken, dat ze, omdat ze zo bekend zijn, onkwetsbaar zijn. Mijn advies: omring je met mensen – professioneel en in de privésfeer – die altijd bereid zijn de volle waarheid tegen je te zeggen. Organiseer permanent je tegenspraak. Dan is het mogelijk ook als journalist lang in de eredivisie te blijven spelen.  

Met enige regelmaat publiceer ik op mijn Website over onderwerpen die met communicatie in brede zin te maken hebben. In `Archief Kronieken` een selectie van voorgaande afleveringen.