Communicatie en Actualiteit

2670193458.jpg

De ideale lijsttrekker 2 - Pieter Omtzigt doet mee

En toen gebeurde wat ik had gehoopt. Eerst de teleurstelling: geen Jetten bij D66, die deed niet mee. Kaag krijgt vrij spel. Maar toen besloot Mona Keizer zich bij het CDA wel kandidaat te stellen. En als klap-op-de-vuurpijl Pieter Omtzigt bij die partij ook. Ik zei bij BNR al dat ik het jammer vond dat zo iemand niet meedeed. 

Dumpen
Pieter Omtzigt. Een sieraad voor het parlement. Ik durf er wel iets onder te verwedden dat ze hem niet op de lijst wilden. Ja, natuurlijk een volksvertegenwoordiger met grote verdiensten, veel bereikt ook, maar, het Kamerlidmaatschap doe je maar voor een gelimiteerde tijd, zo redeneren ze bij het CDA. Na twee periodes in de ogen van de beslissers in je partij niet genoeg profiel: dan vlieg je er uit. Omtzigt regelde zijn terugkeer al twee keer zelf. Ze wilden hem in 2012 al dumpen, met voorkeurstemmen bleef hij Kamerlid, beter bewijs dat je iets betekent, bestaat er niet.  

Buxusmot
En nu heeft hij iets gedaan waar ze op donderdagavond sacherijnig van worden. Ze zullen hem betiteld hebben als ‘die man’. In het bewindsliedenoverleg van een partij zitten mensen die het establishment zijn. En ze komen elke donderdagavond bij elkaar, een dag voor de ministerraad. Zij bepalen graag wie er – op termijn, want voorlopig zitten ze er zelf, en hoe – in hun groep mag komen. En alles wat daar van af wijkt, wordt bekeken als een tuinman kijkt naar een buxusmot.  

Rijpen
Waarom is Omtzigt zo goed? Niet alleen omdat hij zich vastbijt in moeilijke onderwerpen. En ook niet omdat het een goede spreker is. Nee, het zit hem er in dat hij zich van die donderdagvondterreur niks aantrekt. Dan maar geen minister, of staatssecretaris. Ik doe gewoon wat ik moet doen, establishment of coalitie ten spijt. En  de tweede reden: dat hij het al zo lang doet. Politici moeten rijpen, dat kost tijd. En kijk maar naar de Tweede Kamer, naar het Kabinet, de echt goede politici doen het langer dan tien jaar.  

Trucendozen open
Het zou toch wat wezen. Dat het CDA de gelikte schoenenpresentatie van De Jonge opzij zet. Hij gaat het nog moeilijk krijgen, Pieter Omtzigt. Alle trucendozen zullen opengaan. En de kandidaat-bewindslieden gaan het platform dat ze hebben gebruiken. Maar Omtzigt is een bijter. Dat weten alle mensen waarvoor hij zich inzette en inzet. Het zou toch wat zijn.